تاریخچه

 

"دانشکده مهندسی عمران و معماری" در سال ۱۳۹۹ با هدف ایجاد یک قطب فنی و مهندسی قوی جهت آموزش و تربیت مهندسان جوان و پاسخگویی به نیازهای صنعتی استان خوزستان و کشور تأسیس گردید. این دانشکده متشکل از ۳ گروه آموزشی در حوزه های مهندسی عمران، معماری و محیط زیست بوده که در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو می پذیرد.

گروه مهندسی عمران

گروه مهندسی عمران از جمله گروه های اصلی و پر سابقه مهندسی در دانشگاه شهید چمران اهواز است که از سال ۱۳۵۷ یعنی همزمان با تاسیس دانشکده مهندسی پایه گذاری شد. از سال 1399 و با راه اندازی دانشکده مهندسی عمران و معماری، گروه مهندسی عمران به دانشکده مهندسی عمران و معماری منتقل شده استاین گروه اکنون دارای 17 عضو هیات علمی است و در مقاطع کارشناسی (گرایش مهندسی عمران - عمران)، کارشناسی ارشد (گرایش مهندسی سازه، مهندسی خاک و پی، مهندسی سازه های هیدرولیکی، مهندسی و مدیریت منابع آب و مهندسی راه و ترابری) و دکتری (گرایش مهندسی و مدیریت منابع آب) خدمات آموزشی و تحقیقاتی ارائه می دهد.گروه مهندسی عمران دارای آزمایشگاه­های متعددی از جمله آزمایشگاه تکنولوژی بتن، آزمایشگاه خاک و ژئوتکنیک، آزمایشگاه قیر و آسفالت، آزمایشگاه تست های غیرمخرب جوش و آزمایشگاه هیدرولیک می­باشد. با عنایت به امکانات وسیع آزمایشگاهی این گروه، تاکنون تعداد زیادی پژوهش­های آزمایشگاهی- کاربردی توسط اعضای هیئت علمی و دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی گروه مهندسی عمران انجام شده است.از بدو تاسیس گروه مهندسی عمران تاکنون، اعضای هیئت علمی این گروه ارتباط تنگاتنگی با صنعت داشته و پروژه های ارتباط با صنعت متعددی توسط آنها تعریف و انجام شده است و از این رهگذر، مشکلات مهم و عدیده ای در صنعت کشور بخصوص استان خوزستان برطرف گردیده است.گروه مهندسی عمران دانشگاه شهید چمران اهواز به عنوان یک مرجع آموزشی- پژوهشی فعال، همواره سعی در ارتقاء سطح کیفی-تخصصی خود داشته و فارغ التحصیلان آن نقش پررنگی در بخش های مختلف صنعت کشور و بالاخص استان خوزستان ایفا نموده اند.

گروه مهندسی معماری

گروه معماری از سال ۱۳۸۷ و با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی کار خود را آغاز کرده، با این وصف تاریخچه رشته معماری در دانشگاه شهید چمران اهواز قدمتی بسی بیشتر دارد. اولین تلاشها در جهت تاسیس رشته معماری به سالهای آغازین دهه هفتاد باز می گردد که سرانجام به تاسیس رشته معماری در مقطع کاردانی و در شاخه شمالی دانشگاه در سال۱۳۷۴ منجر گردید. پس از آن نیز با ایجاد مقاطع کارشناسی ناپیوسته (۱۳۸۰) و سپس کارشناسی پیوسته (۱۳۸۲)، روند توسعه رشته معماری در دانشگاه شهید چمران ادامه داشته است. اما از سال ۱۳۸۳ و با استقلال شاخه شمالی دانشگاه تحت عنوان مجتمع آموزش عالی و سپس دانشگاه صنعتی جندی شاپور، عملا دانشگاه شهید چمران اهواز فاقد رشته معماری گشت. از سال ۱۳۸۷ و با همت مدیریت دانشگاه و مسوولان استان، خصوصا جناب آقای دکتر حجازی، استاندار اسبق خوزستان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، مجددا رشته معماری در این دانشگاه و این بار در دانشکده مهندسی راه اندازی گردید.گروه معماری، از سال ۱۳۸۷ تاسیس و یکسال بعد با استقرار فضاهای گروه و اتاق اساتید در طبقه دوم دانشکده مهندسی، رسما راه اندازی گردید. از نیمسال اول ۹۳-۹۲ با انتقال مکان آتلیه ها و فضاهای گروه و اتاقهای اساتید به محل سابقه کتابخانه دانشکده مهندسی با زیربنای حدود ۳۰۰۰ متر مربع، بخش عمده ای از نیازهای کمی گروه معماری تا سالهای آتی برآورده گردید و سرانجام از سال ۱۳۹۸ این گروه در قالب دانشکده جدید التاسیس عمران و معماری مقطع تازه ای از حیات خود را آغاز کرد که امید است با موفقیت و توسعه روزافزون همراه باشد.گروه معماری در حال حاضر دارای ۵ عضو هیات علمی با مرتبه استادیار، دو عضو هیات علمی با مرتبه مربی و یک عضو بورسیه (مامور به تحصیل) است و به طور متوسط ۷تا۸ استاد مدعو در هر ترم در گروه مشغول به کار می باشد. ضمنا دوتن از اعضای هیات علمی شایسته گروه معماری، سرکار خانم مهندس زهرا نام آور و آقای مهندس میلاد پرتار، در سال۱۳۹۳ به ترتیب به واسطه استعفا و پایان قرارداد طرح خدمت، از گروه جدا گردیدند که برای این عزیزان در سایر مراحل زندگی آرزوی موفقیت داریم.

گروه مهندسی محیط زیست

اگرچه گسترش فعالیتهای عمرانی، رشد تولیدات صنعتی و توسعه کشاورزی سبب ارتقاء سطح رفاه شهروندان و افزایش جمعیت انسانی شده اما در اثر ورود آلاینده های مختلف به منابع آب، خاک و هوا، سلامتی بشر و سایر جانداران با تهدیدهای جدی روبرو گردیده است. آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی، مشکلات مربوط به مدیریت پسماندها، انتشار ریزگردها، وقوع باران اسیدی، پدیده تغییر اقلیم و مصرف بی رویه انرژی از مهمترین چالشهای محیط زیستی در سطح ملی و بین المللی به شمار می روند. در این راستا، گروه مهندسی محیط زیست دانشگاه شهید چمران اهواز تلاش دارد، ضمن پرورش دانش آموختگان این حوزه مهم برای کلیه سازمانهای دولتی و شرکتهای خصوصی، پروژه های تحقیقاتی گسترده ای را در ارتباط با موضوعات روز زیست محیطی انجام نموده تا به منظور تحقق توسعه پایدار، به همراه رونق بیش از پیش صنعت و کشاورزی، بستر مناسبی برای کنترل آلاینده های منتشر شده در منابع آب، خاک و هوا مطابق با استانداردهای روز فراهم گردد.  مهمترین حوزه‌های پژوهشی اساتید گروه مهندسی محیط زیست این دانشگاه عبارتند از: بهینه سازی شبکه های آب و فاضلاب، مدلسازی فرایندهای تصفیه آب و فاضلاب، روشهای نوین نمکزدایی در تصفیه آب و فاضلاب، کنترل آلاینده های هوا، ارزیابی اثرات زیست محیطی پروژه های صنعتی و عمرانی، مدیریت کیفی منابع آب، مدیریت پسماندهای شهری و صنعتی، مدیریت محیط زیست و توسعه پایدار.